logo
امروز : چهارشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۵ ساعت ۹:۳۲
[ شناسه خبر : ۵۱۱۳۰ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 3 دقیقه ]
کارشناس مسائل سیاسی و بین‌الملل:

یادداشت ظریف پالس به دشمنان می‌دهد

یادداشت-ظریف-پالس-به-دشمنان-می‌دهد
کارشناس مسائل سیاسی و بین‌الملل با اشاره به یادداشت محمدجواد ظریف در نشریه فارین افرز گفت: از نظر حقوقی، باید پرسید آقای ظریف در حال حاضر چه مسئولیت و جایگاه رسمی در ساختار تصمیم‌گیری کشور دارید که اظهار نظر می‌کنید؟

علی‌پناه قره‌باغی در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ با اشاره به یادداشت منتشرشده از سوی محمدجواد ظریف در نشریه «فارین افرز» اظهار کرد: برای تحلیل چنین اظهارنظرهایی ابتدا باید میان دو منظر «حقوقی» و «حقیقی» تفکیک قائل شد.

بیشتر بخوانید

 به گفته وی، هر سخن و تحلیلی که در حوزه مسائل مهم و راهبردی کشور مطرح می‌شود، باید با در نظر گرفتن جایگاه گوینده و شرایط سیاسی و امنیتی کشور مورد بررسی قرار گیرد.

این کارشناس مسائل سیاسی و بین‌الملل در تشریح منظر حقوقی این موضوع گفت: از نظر حقوقی، باید پرسید آقای ظریف در حال حاضر چه مسئولیت و جایگاه رسمی در ساختار تصمیم‌گیری کشور دارد، سیاست‌های دفاعی، امنیتی و راهبردی جمهوری اسلامی ایران از سوی نهادهای رسمی و قانونی کشور تعیین می‌شود و طبیعی است که اظهار نظر درباره موضوعاتی مانند تنگه هرمز، برنامه هسته‌ای یا تعهدات امنیتی کشور، نیازمند مسئولیت مشخص در ساختار حکمرانی است. 

وی افزود: زمانی که فردی در جایگاه رسمی قرار ندارد، طرح چنین مباحثی در رسانه‌های بین‌المللی ممکن است این تصور را ایجاد کند که این دیدگاه‌ها بازتاب‌دهنده موضع رسمی کشور است، در حالی که تصمیم‌گیری در این حوزه‌ها صرفاً در چارچوب نهادهای قانونی انجام می‌شود.

قره‌باغی در ادامه با اشاره به بُعد حقیقی ماجرا گفت: در بعد حقیقی نیز پرسش‌هایی درباره محتوای این یادداشت مطرح می‌شود، خطاب به ظریف گفت: شما سال‌ها در حوزه دیپلماسی فعالیت داشته‌اید و طبیعتاً به حساسیت فضای بین‌المللی و نحوه برداشت طرف‌های خارجی از سخنان مسئولان ایرانی آگاه هستید.

 وی اضافه کرد: بنابراین باید توجه داشت که هر پیشنهاد یا تحلیلی که درباره موضوعاتی همچون برنامه هسته‌ای، تحریم‌ها یا امنیت منطقه‌ای مطرح می‌شود، چه پیام و برداشتی برای طرف مقابل ایجاد خواهد کرد.

این کارشناس مسائل سیاسی همچنین به طرح موضوعاتی مانند محدودسازی برنامه هسته‌ای در برابر رفع تحریم‌ها و یا سخن گفتن از پیمان عدم تجاوز اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید کرده که آغازگر هیچ جنگ و تجاوزی نبوده و سیاست دفاعی آن مبتنی بر بازدارندگی و حفظ امنیت ملی است.

وی تصریح کرد: از این رو برخی معتقدند طرح چنین پیشنهادهایی در رسانه‌های خارجی ممکن است از سوی برخی بازیگران بین‌المللی به‌گونه‌ای دیگر تفسیر شود.

قره‌باغی با بیان اینکه در شرایط حساس منطقه‌ای باید بیش از هر زمان دیگری به انسجام داخلی توجه کرد، افزود: کشور در مقاطع مختلف با فشارهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی مواجه بوده و طبیعی است که انتظار می‌رود چهره‌های شناخته‌شده سیاسی در بیان دیدگاه‌های خود، منافع ملی و پیامدهای احتمالی آن در سطح بین‌المللی را در نظر بگیرند.

وی در ادامه تأکید کرد: نقد و گفتگو درباره مسائل مهم کشور امری طبیعی و حتی ضروری است، اما این گفتگو باید در چارچوبی مسئولانه و با توجه به شرایط کشور انجام شود. 

به گفته این کارشناس مسائل سیاسی و بین‌الملل، طرح دیدگاه‌ها در رسانه‌های بین‌المللی باید به گونه‌ای باشد که به تقویت جایگاه کشور و منافع ملی منجر شود، نه اینکه زمینه سوءبرداشت یا بهره‌برداری سیاسی را برای طرف‌های خارجی فراهم کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: آنچه امروز اهمیت دارد شکل‌گیری یک گفتگوی جدی و کارشناسی در داخل کشور درباره این مسائل است.

قره‌باغی افزود: نخبگان سیاسی، کارشناسان و تحلیلگران باید با استدلال و منطق به بررسی چنین دیدگاه‌هایی بپردازند تا افکار عمومی بتواند با آگاهی بیش‌تر درباره ابعاد مختلف این موضوع قضاوت کند.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر